Googlen Chrome täytti 10 vuotta!

Maailman suosituin selain Google Chrome, täytti tänä vuonna 10 vuotta ja Google julkaisikin pitkään valmistelemansa juhlaversion selaimesta. Käyttäjälle näkyvimmät uudistukset liittyvät selaimen ulkoasuun, mutta merkittäviä uudistuksia löytyy myös ulkoasun alta.

Kuten ohjelmistotuotannossa on tuttua, uudet ominaisuudet tuovat mukanaan myös uusia virheitä – toiselta nimitykseltään bugeja – ohjelmistoon, joita ajan myötä paikkaillaan käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Näin on käynyt myös Google Chrome -selaimen juhlaversion yhteydessä. Onneksi, toistaiseksi, kyseessä ei ole mitään erityisen vakavaa.

Käyttöliittymä ja käyttäjäkokemus

Google Chrome -selain noudattelee Googlen eteenpäin viemää Material Design -muotokieltä. Välilehdissä on pyöreämmät kulmat ja välilehdissä olevat verkkosivujen ikonit on helpompi nähdä erityisesti, mikäli käyttäjällä on useita välilehtiä auki.

Myös iOS, kuten iPhone ja iPad, käyttäjiä hemmotellaan. Google Chrome -selainta on muokattu käyttämään iOS-käyttöjärjestelmän konventioita asettamalla työkalupalkki selaimen alaosaan. Näin iOS-käyttäjän on helpompi löytää ja käyttää työkalupalkkia kun se löytyy tutusta paikasta.

Muut uudistukset

Google Chrome -selain on tarjonnut mahdollisuuden hakujen tekemiseen suoraan osoitepalkista, johon myös verkkosivujen osoitteet kirjoitetaan. Lisäksi selain on ehdottanut hakutermejä kun käyttäjä on kirjoittanut vaikkapa muutaman kirjaimen hakutermistä. Google kutsuu osoitepalkin ja hakutoiminnon yhdistävää palkkia Omnibox-nimellä.

Selaimen kymmenvuotisversiossa osoitepalkkiin on lisätty uusia toiminnallisuuksia, jotka, ehdotuksien lisäksi, palauttavat vaikkapa paikalliset säätiedot. Toistaiseksi toimintoa voi käyttää vain Englanniksi.

Bugit

Google Chromen juhlaversiossa on bugeja kuten uusien ohjelmistoversioiden kohdalla odottaa saattaakin. Sen on todettu olevan hitaampi kuin aiemmat versiot, kaatuvan odottamatta muun muassa kun käyttäjä hakee netistä tietoa Omniboxin avulla. Lisäksi Google Chromen käyttöliittymä on osittain jäänyt kääntämättä ja näin jotkin käyttöliittymän elementit ovat englanninkielisiä.

Lopuksi

Google Chrome -selaimen juhlaversio antaa selaimelle pyöreine muotoineen, ainakin allekirjoittaneen mielestä, oikein hyvännäköisen kasvojenkohotuksen. Myöskin konepellin alle tehdyt muutokset vievät selainta jälleen kerran eteenpäin. Vaikka selaimessa onkin virheitä, ei se ole ennenkuulumatonta ohjelmistotuotannossa – erityisesti jos ajatellaan monia täysin uusia Google Chrome -selaimeen tehtyjä ominaisuuksia. Kaiken kaikkiaan Google Chrome -selaimen uusi visuaalinen ilme on piristävä uudistus ja on myöskin hyvä tietää, että selaimen kehitystä viedään kymmenenkin vuoden jälkeen vauhdikkaasti eteenpäin.