Miten nettisivusi saa näkyvyyttä hakukoneissa?

Jokaisen nettisivun tarkoitus on tulla löydetyksi ja luetuksi. Tämän takia on syytä tietää muutamia perusasioita, joita hakukoneet arvioivat. Esimerkiksi Googlella on yli 200 algoritmia, joiden perusteella se arvioi sivustoja.

Latausnopeus

Yksi tärkeimpiä nettisivun ominaisuuksia on nopea latautuminen. Latausnopeuden tulee olla mahdollisimman lyhyt, koska ihmiset ovat kärsimättömiä, eivätkä jaksa odotella nettisivujen latautumista, vaan peruuttavat takaisin Googleen ja kokeilevat uutta sivua. Hitaita nettisivuja ei jaksa kukaan odotella, ja sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että sivun latautumisnopeus on korkeintaan kolme sekuntia. Sivun tekninen toteutus korreloi suoraan latausnopeuden kanssa, ja nopeammat sivut ovat etulyöntiasemassa hitaampiin nähden.

Sivuston rakenne

Hyvän sivuston rakenne on selkeä pyramidi, ja etusivulta alasivulle tulisi olla matkaa korkeintaan kolme klikkausta. Tärkeimmille alasivuille tulee olla suora linkki etusivulta. Hyvällä ja selkeällä rakenteella sivut indeksoidaan helpommin tietokantaan, jolloin ne löytyvät helpommin haussa.

Sivun sisältö

Mikään ei ole niin tärkeää kuin sivujen sisältö. Sisältö joko löytää hakijan tai sitten ei. Jos sivustolta ei löydy hyvää, erottuvaa sisältöä, ei hakukoneella ole mitään syytä nostaa sitä korkealle hakutuloksissa. Hyvä sisällöntuottaja tuntee asiakkaan eli kohderyhmän, ja puhuu sen kanssa. Siksi on erittäin tärkeää, että sisältö vastaa asiakkaiden kysymyksiin.

Hakukonetta käytettäessähän kirjoitetaan kysymys ja siihen on tarkoitus löytää vastaus. Siksi on hyvä olla selvillä nettisivua tehdessä, mikä on kohderyhmä, asiakkaat tai ne ihmiset, joiden haluat sivusi löytävän. Tämän jälkeen on pohdittava, mitkä olisivat ne kysymykset, joita asiakkaat kysyvät ja joihin sinun sivusi antaa parhaan vastauksen. Suomen suosituin nettisivu on tällä hetkellä Iltalehti, jolla on vajaa kaksi miljoonaa kävijää viikoittain. Hyvänä kakkosena tulee Ilta-Sanomat.

Googlen vaatimukset hakukonesijoituksiin

Googlen vaatimukset hyvään sijoitukseen hakukoneella ovat tiivistettynä seuraavat:

1. Tekninen toteutus. Tekninen toteutus tarkoittaa enimmälti latausnopeutta ja koodia.

2. Sivuston rakenne. Mitä selkeämpi rakenne lyhyine polkuineen (vähän klikkauksia), sitä parempi.

3. Sivuston sisällön tulee olla valmis ja hyvin kohdennettu.

4. Sosiaalisen median signaalit. Facebook-tykkäykset ja Twitter-jaot, sekä linkkaukset.

5. Ulkopuoliset linkit sivustolle. Linkkausten määrä lisää hakukonenäkyvyyttä.