Vertailussa web design alustat

Sen sijaan, että pieni yritys etsisi itselleen web design -ammattilaisen työnhakupalveluista, voi yritys tehdä nettisivut myös alusta loppuun saakka itse. Kerromme tässä artikkelissa vuoden 2018 kolmesta suosituimmasta nettisivukoneesta, joilla kenen tahansa tietokoneen perustaidot omaavan on mahdollista luoda oma sivusto: Squarespace, Wix ja WordPress.

Tekniikan kehittyminen tuo niin uusia etuja kuin ongelmiakin – netti on pullollaan nettisivujen kehittämiseen tarkoitettuja automatisoituja alustoja, mutta mikä niistä on parhain vaihtoehto pienelle yritykselle? Jokaisella alustalla on omat plussat ja miinukset, joten riippuu paljon yrityksen omista tavoitteista, mikä alusta kannattaa valita – vai olisiko ammatti-designer sittenkin paras valinta?

Squarespace

Squarespace on perustettu Anthony Casalenan opiskelijakämpässä Marylandin yliopistolla jo vuonna 2003. Nyt siitä on kasvanut yli 1 000 työntekijän organisaatio, joka mainostaa itseään netin lisäksi televisiossa, podcasteissa ja jopa urheilutapahtumissa. Sen kehittämällä alustalla on julkaistu miljoonia nettisivuja niin pienille kuin suurillekin yrityksille. Squarespace on panostanut erityisesti sivujen visuaaliseen puoleen. Maksua se perii noin 15-25 euroa kuukaudessa.

WordPress

Squarespacen tavoin vuonna 2003 julkaistu WordPress on noussut huikeaan suosioon, sillä vuonna 2018 sitä käyttää jo lähes 30 prosenttia kaikista internetin nettisivuista. Sen valttina on avoimella lähdekoodilla toimiva alusta eli koodia pääsee kehittämään ja muokkaamaan jokainen siihen kykenevä. Näin nettisivut saa näyttämään ja toimimaan juuri yrityksen haluamalla tavalla. WordPress tarjoaa sekä helpomman selaimessa käytettävän version mutta myös ladattavan version kokeneemmille kehittäjille. Maksuvaihtoehtoja on erilaisia.

Wix

Wix tarjoaa selkeän edun muihin toimijoihin nähden – sen alustaa on mahdollisuus käyttää maksutta. Wix on edellisiin nähden uudempi tulokas, mutta vuonna 2006 perustettu yritys palvelee jo 110 miljoonaa käyttäjää 190 eri maassa vuona 2018. Alusta tarjoaa yli 500 valmiiksi suunniteltua sivustopohjaa, jotka on kehitetty käyttäen HTML5-ohjelmointikieltä.

Yhteenveto

Toivomme, että tästä kolmen suosituimman nettisivukoneen esittelystä on hyötyä monelle yrittäjälle, jotka ovat valinnan edessä nettisivun tekemiseksi. Mikäli yrittäjä toivoo sivustolta yksilöllisempiä ominaisuuksia, eivätkä omat tietotekniikkataidot riitä, voi olla tarkoituksenmukaista käyttää kuitenkin ammattilaista. Hänkin saattaa käyttää yhtä näistä kolmesta alustasta sivuston luomiseen, mutta pystyy hyödyntämään taitojaan sivuston räätälöinnissä juuri sellaiseksi kuin yrittäjä haluaa.