Verkosta löytyy useita eri sivustoja, joilta voi saada jopa pitkän linjan ammattilaisten vinkkejä nettisivujen suunnitteluun. Nettisivujen suunnittelussa tärkeää on osata ainakin ulkoasun eli layoutin suunnittelun lähtökohdat, perustietoa värinmäärityksistä, sekä ymmärrystä tavallisesta css-eli tyylisuunnittelusta, joka on kaikkien nettisivujen ulkoasun peruselementti. Myös graafisesta suunnittelusta ei itsessään ole ainakaan haittaa, mutta nykypäivänä sinun ei tarvitse olla Photoshop- tai InDesign- ammattilainen, jotta voisit suunnitella tyylikkäät ja helppokäyttöiset nettisivut. Myös HTML5-kielen tai sitä aiemman HTML-kielen koodaamisesta ei ole ainakaan haittaa. Lähtökohtaisesti kaikki netissä toimivat sisällönhallintajärjestelmät, kuten WordPress, Wix ja Squarespace toimivat helpoilla “leikkaa ja liimaa” lisäosilla varustettuna, jolloin voit helposti saada juuri itsesi näköiset nettisivut.

Koodauskurssit ja nettisivujen suunnittelu

Jos nettisivujen suunnittelu kiinnostaa kuitenkin hieman pintaraapaisua syvemmältä, kannattaa liittyä kurssille tai etsiä YouTubesta sopivia tutoriaaleja aiheeseen liittyen. YouTubesta nettisivujen suunnittelusta kertovia kanavia on hyvin paljon.

Myös yliopistot ja ammattioppilaitokset järjestävät paljon ilmaisia verkkokursseja nettisivuihin tai muuhun nettiin liittyvän suunnittelusta. Lisäsimme tähän artikkeliin muutaman parhaan ja ilmaisen nettisivun, josta voit katsella kursseja.

Code Academy

Codecademy.com on amerikkalainen ilmainen koodaamisen opettamiseen keskittyvä nettisivu, jossa erilaisia projekteja voi tehdä omaan tahtiin. Nettisivun suunnitteluun liittyviä kursseja ovat muun muassa HTML5, CSS ja JavaScriptiin liittyvät kurssit.

W3Schools

W3Schools on nettisivusuunnittelun legenda, jota monet ammattilaisetkin käyttävät. Sivustolla on listattu eri koodauskielien ja toiminnollisuuksien mukaan testausympäristö, jossa on helppo kokeilla parhaita ratkaisuja omille nettisivuille.

Udemy

Udemy ei ole ilmainen, mutta se on yksi laajimmista nettisivujen, koodauksen ja suunnittelun kurssikokonaisuuksista. Useimpien kurssien hinta on 12,99 euroa, joten ainakin sellaisille henkilöille, jotka tarvitsevat työssään tai harrastuksissaan vain tiettyjä taitoja tai haluavat syventyä vain yhteen asiaan, Udemy on varmasti paras vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin ottaa perustiedot haltuun käyttämällä ilmaisia kursseja.

Edx.org ja muut yliopistokurssit

EdX on yliopistojen yhtenäisverkosto, joka tarjoaa muun muassa avoimien yliopisto-opintojen laadukkaita kurssikokonaisuuksia useilta eri aloilta, myös nettisivujen suunnittelun osalta. EdX:n tietotekniikkaan liittyvästä kurssitarjonnasta on erikseen mainittava ehkä maailman paras alkeiskurssi cs50, joka on Harvardin suosiota kerännyt verkkokurssi.

Näillä eväillä pääset omien nettisivujen suunnittelussa varmasti pitkälle!