Web designin trendit

Maailmasta on erittäin vaikea löytää sellaista asiaa, jossa ei olisi aika ajoin muuttuvia trendejä. Tämä koskee tietenkin myös digitaalista suunnittelua. Verkkosivustoissa on tapahtunut merkittävää kehitystä sitten internetin alkuaikojen, ja nykyisin sivujen ilmeeseen ja käyttöystävällisyyteen kiinnitetään erityisen paljon huomiota.

Entä millä tavalla tämä verkkosivujen suunnittelu ja visuaalisuus ovat kehittyneet viime vuosien aikana ja mitä tämä on käytännössä tarkoittanut sivujen käyttäjille?

Responsiivisuus tärkeä osa moderneja sivustoja

Responsiivisuus on avainsana, kun mietitään moderneja verkkosivuja ja niiden käyttömukavuutta. Viime vuosien aikana perinteisen pöytäkoneen rinnalle on ilmestynyt suuri liuta erilaisia päätelaitteita, joten verkkosivuja ja muuta sisältöä ei voi enää suunnitella pelkästään tietokonetta ajatellen. Älypuhelimilla ja tableteilla surffaavien määrä on jatkuvassa kasvussa ja ne ovatkin kovaa vauhtia jyräämässä pöytäkoneiden ohi. Markkinoille on jatkuvasti puskemassa myös uudenlaista teknologiaa, esimerkiksi älykelloja sekä älylaseja.

Verkkosivujen täytyy mukautua tähän uudistuneeseen tilanteeseen, jotta käyttökokemus on yhtä mukava jokaiselle päätelaitteesta riippumatta. Responsiivista suunnittelua hyödyntäessä verkkosivujen elementit voivat skaalautua ja mukautua eri paikoille päätelaitteiden perusteella. Responsiivinen design toki asettaa myös jonkinlaisia rajoitteita elementtien käytölle, sillä niiden halutaan toimivan useissa eri kokoluokissa ja olla asetettavissa eri paikkoihin. Suurin osa moderneista verkkodesignin trendeistä johtaakin juurensa juuri responsiivisesta ajattelusta.

Verkkosivujen litistynyt design

Modernien verkkosivujen avainsana on minimalismi. Tämä minimalistinen ja litteä tyyli on yleistynyt juurikin mobiilimaailman nousun takia. Raskaat taustakuvat ja elementtien efektit, kuten kolmiulotteisuus, on unohdettu moderneista sivuista täysin. Näiden paikalle on tullut tyylitelty ja litteä ulkoasu, jonka elementit ovat usein yksivärisiä ja muodoltaan selkeitä. Kuvatiedostoille ei ole useinkaan tarvetta. Tällaiset seikat edesauttavat responsiivista suunnittelua, sillä koodatut elementit ja yksiväriset kuva-alat ovat helpommin skaalattavissa kuin rasterikuvat.

Fonttien käytössä käytetään mielikuvitusta

Aikaisemmin monimutkaisten fonttien käyttö oli hankalaa ja kallista. Nykyisin erilaiset verkkosivustot tarjoavat käyttäjilleen satoja ilmaisia fontteja, mikä on tehnyt fonttien kanssa leikittelystä huomattavasti helpompaa. Nyt kaikenlaisten, etenkin suurempien ja koristeellisten fonttien, käytössä on tapahtunut huomattavaa lisääntymistä. Leipäteksteissä noudatetaan yhä melko puhtaita linjoja, mutta suuremmissa otsikkokuvissa voidaan nähdä suurempaa variaatiota fonttien suhteen.